top of page
Used Books

5 Σημαντικά βιβλία για την ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.


Η ομοφυλοφιλία και ο πειραματισμός με την ταυτότητα φύλου είναι φαινόμενα που παρατηρούνται ακόμη και στους πρώτους πολιτισμούς που υπήρξαν στον πλανήτη. Ωστόσο, είναι γνωστό πως με την δημιουργία θεσμών, κρατών, κυβερνήσεων και την άνοδο λευκών, ετεροφυλόφιλων αντρών σε θέσεις με υψηλή δύναμη οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας άρχισαν να δέχονται όχι απλά σοβαρές διακρίσεις αλλά και κινδύνους.

Κατά την μεσαιωνική περίοδο, και ειδικότερα με την αύξηση δύναμης του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, ο κίνδυνος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όλο και μεγάλωνε αφού υπήρχαν βασανιστήρια, συνεχείς δολοφονίες και γενικότερα μια "φοβία" για να είναι ένα άτομο ο πραγματικός του εαυτός.

Γιατί όμως η ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι τόσο σημαντική σήμερα; Η απάντηση βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική φράση της Marsha P. Johnson, της trans γυναίκας που ξεκίνησε τις μάχες για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις διαδηλώσεις του Stonewall στις 28 Ιουνίου του 1969.

Πόσα χρόνια έχει πάρει στον κόσμο πως είμαστε όλοι αδέλφια και ανθρώπινα όντα του ανθρώπινου είδους. Mrsha P. Johnson, Gay Rights Activist

Η αποξένωση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έκανε αυτά τα άτομα να μην θεωρούνται όχι απλά μέλη της κοινωνίας αλλά και μέλη του ανθρώπινου είδους! Για αυτό, η ενημέρωση για την ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας όχι απλά είναι αναγκαία αλλά πολύ σημαντική για την έκφραση σεβασμού στου ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις.

Αφού λοιπόν μιλήσαμε για το πόσο σημαντική είναι η μελέτη της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας, ας δούμε κάποιες συχνές προτάσεις βιβλίων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

-JimAdere


Η σαρωτική ιστορία του σύγχρονου αγώνα για ομοφυλόφιλα και trans δικαιώματα από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα - βασισμένη σε καταπληκτικές συνεντεύξεις με πολιτικούς, στρατιωτικούς, νομικούς ακτιβιστές και μέλη ολόκληρης της ΛΟΑΤ+ κοινότητας που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις κάθε μέρα.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και των trans πολιτών - τα χρόνια της εξωφρενικής αδικίας, των πρώτων μαχών, των σπαρακτικών ήττων και των νικών πέρα από τα όνειρα των πρωτοπόρων των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων - είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα των πολιτικών δικαιωμάτων η σημερινή μέρα. Με βάση την αυστηρή έρευνα και περισσότερες από 150 συνεντεύξεις, το "Gay Revolution" αφηγείται αυτήν την ημιτελή ιστορία όχι μέσω ξηρών γεγονότων, αλλά μέσω δραματικών δηλώσεων παθιασμένων αγώνων, με όλη τη σάρωση, το βάθος και τις περιπλοκές που μόνο από έναν βραβευμένο ακτιβιστή, ακαδημαϊκό και μυθιστοριογράφο, όπως Ο Lillian Faderman μπορούν να αφηγηθούν.




Γεννημένος το 1954, η Cleve Jones ήταν από την τελευταία γενιά ομοφυλόφιλων Αμερικανών που μεγάλωσαν ρωτώντας τους εαυτούς τους αν υπήρχαν και άλλοι σαν εκείνους. Ο ίδιος κατέληξε -όπως πολλά άλλα lgbt+ άτομα- στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Σαν Φρανσίσκο, μια πόλη που τροφοδοτείται από προοδευτική πολιτική και σεξουαλική ελευθερία.

Γραμμένο εξ ολοκλήρου με τα δικά του λόγια το 'When we rise" είναι η αναφορά του Τζόουνς για την αξιοθαύμαστη ζωή του. Χρονολογεί τη θλίψη της απώλειας αμέτρητων φίλων του λόγω του AIDS, το οποίο σχεδόν τον σκότωσε την συν ίδρυση του ιδρύματος AIDS του Σαν Φρανσίσκο κατά τα τρομακτικά πρώτα χρόνια της επιδημίας · τη σύλληψή του για το AIDS Memorial Quilt, το μεγαλύτερο κοινοτικό έργο τέχνης στην ιστορία · τη μαγευτική ιστορία της δεκαετίας του 1970 στο Σαν Φρανσίσκο και το μαγνητικό ξόρκι που έδωσε για χιλιάδες νέους ομοφυλόφιλους και άλλες μειονότητες και τις δύσκολες -και μερικές φορές ξεκαρδιστικές- ιστορίες των παθιασμένων σχέσεων του Cleve με φίλους και εραστές κατά τη διάρκεια μιας εποχής που ορίζεται τόσο από την άνευ προηγουμένου ελευθερία και δυνατότητα, όσο και από την προκατάληψη και τη βία.

Όταν το We Rise δεν είναι μόνο η ιστορία ενός ήρωα για την κοινότητα LQBTQ, αλλά και το ζωντανό φωνητικό απομνημόνευμα μιας πλήρους και μεταμορφωτικής αμερικανικής ζωής - ένας ακτιβιστής του οποίου το έργο συνεχίζεται σήμερα.



2. "Transgender History" by Susan Stryker

Το Transgender History περιλαμβάνει ενημερωτικά sidebars που επισημαίνουν αποσπάσματα από σημαντικά κείμενα και ομιλίες στην ιστορία των transgender ατόμων και σύντομες βιογραφίες βασικών ανθρώπων, καθώς και αποσπάσματα από βιογραφίες trans ατόμων και συζητήσεις για τις "θεραπείες" των trans ατόμων στη λαϊκή κουλτούρα.










Martha Vicinus (Editor), George Chauncey (Editor)


Αυτή η πλούσια και αποκαλυπτική ανθολογία συγκεντρώνει για πρώτη φορά νέες, επιστημονικές και ακαδημαϊκές μελέτες που σηκώνουν το πέπλο του παρελθόντος των ομοφυλόφιλων σχέσεων. Τέτοιοι αξιοσημείωτοι ερευνητές όπως οι John Boswell, Shari Benstock, Jeffrey Weeks και John D'Emilio φωτίζουν τη ζωή των ομοφυλόφιλων όπως ακριβώς εξελίχθηκε σε μέρη τόσο διαφορετικά όσο η Αθήνα του Πλάτωνα, η Αναγέννηση της Ιταλίας, το Βικτωριανό Λονδίνο, η περίοδος του Jazz στο Harlem, η Επαναστατική Ρωσία, η Ναζιστική Γερμανία , Κούβα του Casto - και λαοί τόσο ποικίλοι όσο οι μαύροι ανθρακωρύχοι της Νότιας Αφρικής, οι Ινδοί της Αμερικής, οι Κινέζοι αυλοί, οι Ιάπωνες σαμουράι, οι Άγγλοι μαθητές και μαθήτριες, και οι αστικές εργαζόμενες γυναίκες. Φύλο και σεξουαλικότητα, καταστολή και αντίσταση, απόκλιση και αποδοχή, ταυτότητα και κοινότητα - όλα έχουν ένα πλαίσιο σε αυτό το συναρπαστικό έργο.




Μια καθηλωτική και ισχυρή αφήγηση της ιστορίας του λαϊκού κινήματος των ακτιβιστών, πολλοί από αυτούς σε έναν αγώνα ζωής-ή-θανάτου, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την επιστημονική έρευνα για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φαρμάκων που μετέτρεψαν τον ιό HIV από μια κυρίως θανατηφόρα μόλυνση σε μια διαχειρίσιμη ασθένεια. Αγνοημένοι από δημόσιους αξιωματούχους, θρησκευτικούς ηγέτες και το έθνος γενικά, και αντιμέτωποι ντροπής και μίσους, αυτή η μικρή ομάδα ανθρώπων επέλεξαν να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους να ζουν εκπαιδεύοντας τον εαυτό τους και απαιτώντας να γίνουν πλήρεις εταίροι στον αγώνα για αποτελεσματικές θεραπείες. Σε όλο τον κόσμο, 16 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χάρη στις προσπάθειές τους.

Με την απαράμιλλη πρόσβασή του σε αυτήν την κοινότητα, ο Ντέιβιντ Γαλλία φωτίζει τη ζωή των εξαιρετικών χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένου του κλειστού εμπόρου της Wall Street, ακτιβιστή, του εγκαταλελειμμένου γυμνασίου που βρήκε σκοπό να πολεμήσει τους φαρμακευτικούς γίγαντες στη Νέα Υόρκη, τον γιατρό της Νοτίου Αφρικής που βοήθησε στην ίδρυση του πρώτου επίσημα αναγνωρισμένη λέσχη αγοραστών στο αποκορύφωμα της επιδημίας, και το στέλεχος δημοσίων σχέσεων που αγωνιζόταν να σώσει τη ζωή του για χάρη της νέας κόρης του.

Επεκτατική αλλά πλούσια και λεπτομερής, η εσωτερική αφήγηση μιας καίριας στιγμής στην ιστορία των ανθρώπινων, πολιτικών δικαιωμάτων. Ισχυρό και συναρπαστικό , το "How to Survive a Plague" προορίζεται να γίνει ένα ουσιαστικό μέρος της βιβλιογραφίας για το AIDS.




Σε αυτό το συναρπαστικό, προσωπικό ταξίδι στην ιστορία, η Leslie Feinberg αποκαλύπτει με πειστικά στοιχεία ότι υπήρχαν πάντα άνθρωποι που διέσχισαν τα πολιτιστικά και κοινωνικά όρια του φύλου. Το "Transgender Warriors" είναι ένα έργο που ανοίγει τα μάτια και την σκέψη των αναγνωστών μέσα από την ιστορία της έκφρασης του φύλου και του κοινωνικού γένους ενώ παράλληλα πραγματεύεται μια ισχυρή απόδειξη για το επαναστατικό πνεύμα.

73 views0 comments

Related Posts

See All
bottom of page